Hur länge håller en robotdammsugare?
En välskött robotdammsugare kan hålla i många år, ofta 5–7 år eller längre beroende på modell och hur den används. Regelbunden rengöring av filter, borstar och sensorer är avgörande för att förhindra att damm och smuts påverkar maskinens funktion. Även batteriet spelar en stor roll – ett batteri som laddas och används korrekt kan hålla upp till 5-7 år innan det behöver bytas. Hur länge batteriet håller är helt beroende på hur du sköter din robotdammsugare och hur ofta den städar. Precis som med alla produkter som har lithium-batterier i sig är det viktigt att dom aldrig står urladdade i längre perioder då det skadar batteriet, mer om detta senare.
Om du märker att prestandan försämras, som att sugkraften minskar eller navigeringen blir sämre, kan det vara dags att byta ut slitdelar som borstar, filter eller batteri. Att investera i kvalitativa reservdelar, antingen original eller från en pålitlig återförsäljare av eftermarknadsprodukter, hjälper till att förlänga livslängden på din robotdammsugare. Om du behöver byta ut några delar, kolla in vårt stora sortiment av reservdelar och tillbehör för robotdammsugare för att säkerställa att din enhet
fortsätter att prestera på topp.
Hur bra är robotdammsugare?
Robotdammsugare har utvecklats snabbt och är idag mycket effektiva på att hålla golven rena. De fungerar särskilt bra på hårda ytor som parkett, klinker och laminat, men samtliga modeller klarar även mattor, både korthåriga och långhåriga. För dig som har husdjur är det ett stort plus att robotdammsugare kan programmeras att städa dagligen och plocka upp hår som annars lätt sprids i hemmet.
Men det är viktigt att ha realistiska förväntningar. En robotdammsugare ersätter inte en grundlig dammsugning, särskilt om du har tjocka mattor eller mycket smala utrymmen där roboten inte kommer åt. Däremot är den ett perfekt komplement som håller ditt hem fräscht mellan de större städningarna.
Det är också väldigt viktigt att skilja på robotdammsugare och robotdammsugare. En robotdammsugare utan LDS/LiDAR navigering som kostar runt tusenlappen kommer aldrig att prestera bra. Du bör ha en budget på mellan 2-5 tusen kronor för att få en vettig produkt som kommer göra det den ska. Billigare modeller som man kan hitta i lågprisvaruhus är långt ifrån vad dagens moderna robotdammsugare klarar av prestandamässigt.
Vad klarar robotdammsugare och vad klarar dom inte bra?
Ordentliga robotdammsugare klarar av dom flesta hinder och utmaningar som finns i våra hem men billigare robotdammsugare från lågprisvaruhus har flera brister, nedan så förutsätter vi att du ska köpa eller har köpt en robotdammsugare från 2.000kr och uppåt med LDS / LiDAR / Laser navigering som alla modeller från t.ex Roborock och Dreame har. Funderar du på en billigare robotdammsugare utan LDS / Lidar / Laser navigering så finns det betydligt fler brister.
- Många robotdammsugare har svårt för mattor med långa fransar då sidoborsten snurrar in sig lättare
- Har du tvåstegs-trösklar (som många äldre lägenheter och hus har) så kan det ibland bli svårt då den främre sensorn slår i övre delen av tröskeln. Dom flesta robotdammsugare klarar av 2-2.5cm tröskel om tröskeln är plan. Har du gamla tvåstegs-trösklar kan du behöva byta ut dessa till modernare trösklar eller sätta en kvartslist som gör att den främre sensorn inte ”bumpar i” övre steget på tröskeln.
- Robotdammsugare behöver en fri höjd på minst 10cm för att komma under säng och soffor. Detta gäller nästan alla tillverkare. En smidig lösning kan vara att byta ut benen på soffan eller sängen till ett par högre ben.
- Många robotdammsugare har också svårt för golv och mattor i svart färg då roboten tror att detta är ett stup och då varnar stupsensorerna för detta och roboten undviker då det rummet eller mattan.
- En del robotdammsugare har svårt för större speglar i golvhöjd då roboten tror att det finns ett till rum ”bakom” spegeln då lasern reflekteras. Detta kan lösas enkelt genom att man sätter in en virtuell vägg i appen som gör att roboten då undviker att försöka ”ta sig in” i det rummet som den tror finns.
Rengöring av robotdammsugare
Att rengöra din robotdammsugare regelbundet är nyckeln till att bibehålla dess prestanda. Du kan enkelt hitta
nödvändiga reservdelar och tillbehör till Roborock bland vårt sortiment, allt från smidiga tillbehörspaket till originaldelar från Roborock.
Här är några enkla steg:
Huvudborste:
Huvudborsten spelar en avgörande roll i att samla upp smuts och damm från golvet. Kontrollera regelbundet att borsten är fri från hår och annat som kan fastna. Om borsten inte kan snurra fritt, blir den mindre effektiv och motorn måste arbeta hårdare, vilket både försämrar städresultatet och kan förkorta motorlivslängden.
Sidoborste:
Sidoborsten hjälper roboten att nå hörn och kanter. Se till att den är fri från hår och trådar som kan snurra in sig och förhindra rörelse. En fastlåst sidoborste tvingar motorn att jobba hårdare, vilket både påverkar effektiviteten och kan leda till snabbare slitage.
Filter:
HEPA-filtret är avgörande för att rena luften som robotdammsugaren blåser ut. För optimal prestanda:
- Rengör filtret regelbundet genom att skölja det med vatten (om det är tvättbart) eller knacka bort dammet mot en hård yta.
- Byt filtret enligt tillverkarens rekommendationer, eftersom ett igensatt filter både minskar sugkraften och påverkar luftkvaliteten i hemmet.
Sensorer:
Robotdammsugarens sensorer säkerställer att den navigerar effektivt och undviker hinder. Torka av sensorerna med en mjuk, torr trasa enligt tillverkarens instruktioner – smutsiga sensorer kan orsaka felaktig navigering.
Tömningsstation:
Om din robotdammsugare är utrustad med en automatisk tömningsstation är det viktigt att:
- Byta ut dammsugarpåsarna när de är fulla.
- Rengöra tömningsstationen och dess luftkanaler då och då för att undvika blockeringar och upprätthålla en effektiv tömningsfunktion.
Allmän rengöring:
Ge din robotdammsugare lite omtanke genom att torka av dess ytor och hålla den ren från smuts och damm. En välvårdad robotdammsugare är inte bara mer hygienisk utan kan också prestera bättre över tid. En ren robot är helt enkelt en glad robot!
Genom att hålla robotdammsugaren ren slipper du inte bara driftproblem utan förbättrar också dess städförmåga.
Tömma robotdammsugare
Tömning utan tömningsstation
Om din robotdammsugare inte har en automatisk tömningsstation är det du själv som behöver tömma dammbehållaren regelbundet. Följ dessa enkla steg:
- Hitta dammbehållaren – Öppna locket eller dra ut dammbehållaren från dess fack (oftast på ovansidan eller baksidan av roboten).
- Töm innehållet – Häll ut damm och smuts i en soppåse. Slå gärna försiktigt på behållaren för att få ut små partiklar.
- Rengör behållaren – Använd en borste eller en trasa för att få bort dammrester. Dom flesta behållare kan sköljas med vatten, men kontrollera bruksanvisningen först. Låt den torka helt innan du sätter tillbaka den.
- Kontrollera filtret – Passa på att dammsuga eller skaka av filtret. Byt ut det om det börjar bli slitet för att säkerställa optimal sugkraft.
Tömning med tömningsstation
Har din robotdammsugare en tömningsstation, blir underhållet enklare eftersom roboten själv överför dammet till en påse eller behållare i stationen. Här behöver du istället göra följande:
- Töm tömningsstationen – När stationens dammpåse eller behållare är full (ofta signaleras det via en lampa eller app) tar du ut den och tömmer eller byter ut påsen.
- Rengör stationen vid behov – Om smuts fastnar i tömningskanalen, använd en borste eller dammsug för att avlägsna det.
Kan man ha rengöringsmedel i robotdammsugare?
Om din robotdammsugare har en moppfunktion kan det vara frestande att tillsätta rengöringsmedel i vattentanken, men detta är ofta en dålig idé. De flesta tillverkare rekommenderar endast vatten, eftersom rengöringsmedel kan skada interna komponenter eller lämna rester som är svåra att rengöra.
Vill du använda något mer än vatten, välj produkter som är specifikt framtagna för robotdammsugare med moppfunktion. Dessa är ofta mildare och kompatibla med maskinens system. Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner innan du tillsätter något i vattentanken. Roborock har ett specifikt rengöringsmedel som är anpassat efter deras produktserie som kallas ”Roborock Omo Floor Cleaner”.
Det går också bra att använda doftpinnar/stavar som är avsedda för vanliga dammsugare i sin robotdammsugare. Vi rekommenderar doftstavar istället för dom klassiska doftkulorna som vi känner igen sen förr.
Hur bra klarar robotdammsugare hundhår och päls från andra husdjur?
Robotdammsugare har blivit en räddare i nöden för många husdjursägare. De flesta moderna modeller är mycket effektiva på att hantera djurhår och andra typer av smuts som husdjur lämnar efter sig, särskilt på hårda golv som parkett eller kakel. För mattor så har nästan alla robotdammsugare ”Carpetboost”-funktion som gör att sugkraften ökar när robotdammsugaren känner att den kör på en matta vilket gör dom effektiva på både kort och långhåriga mattor. Har man husdjur som fäller mycket så är det ännu viktigare med ett korrekt och kontinuerligt underhåll av robotdammsugarens olika borstar och filter.
Allmänn skötsel av robotdammsugare
För att din robotdammsugare ska fungera på bästa sätt och hålla länge, följ dessa tips:
- Ladda batteriet rätt: Låt robotdammsugaren vara ansluten till laddstationen när den inte används, undvik att låta batteriet bli helt urladdat under längre perioder.
- Placera laddstationen rätt: Laddstationen bör stå på en plan yta med gott om utrymme runt sig, så att roboten enkelt kan docka.
- Håll området fritt från hinder: Innan du startar din robotdammsugare, plocka bort kablar, små föremål och andra hinder som kan fastna i maskinen.
- Byt ut slitdelar i tid: Borstar, filter och andra komponenter har en begränsad livslängd. Att byta dessa regelbundet förbättrar både städresultatet och maskinens hållbarhet.
En robotdammsugare är en investering som gör vardagen enklare. Genom att följa dessa skötselråd kan du säkerställa att din robot håller hemmet rent och fräscht under många år framöver.
Se denna videoguide från Roborock för hur du på ett snabbt och enkelt sätt sköter underhållet på din robotdammsugare. Modellen i videon är en Roborock S7, men rengöringsrutinen kan appliceras på samtliga modeller från Roborock samt övriga tillverkare.